Mona är dräktig! Valpar beräknas till v28.

e: KORAD Deveritas Hardy Hunk

u: Garpenborg's Mona

Född 2013-08-09

e: KORAD SeBCh SeUCh IPO I IPO II IPO III Just Ask Yale
u: KORAD Deveritas Dilla Darling 

HD A (index 102) - helfri kull 
ED 0 (index 105) - helfri kull 
JLPP/NAD/LEMP - fri 
MH - Känd mental status (se spindeldiagram nedan)
KORAD 383p

Hardy är en kille som alla bara ÄLSKAR! De som varit hos oss på besök, pratar bara om Hardy... Han gör intryck med sitt stora, bulliga huvud och sitt vänliga sätt. Han ser människor (inte andra hundar, dem brukar han mest trampa på *ler*) Han är en extremt vänlig hund som bjuder på många skratt, för humor det har han! Och tålamod... Herregud ett sånt tålamod han har. Med allt och alla! Hardy lever i en flock med fem andra hundar, totalt är de fyra hanar och två tikar. 
Han är en riktig mammagris och skulle ta ner månen för mig om jag bad honom. Han är mycket duktig med sin näsa och både spårar och söker med stor glädje. Han är tränad i specialsök och är inkörd på både narkotika och sprängämnen. ID-söket är påbörjat. Och sen är han även testad på guld... Med fina resultat för tilläggas. Dock är vägen lång att vandra om man vill bli en sk "guldhund" men framtiden får visa om vi kommer hela vägen.
Han är en lyhörd och positiv kille som vill göra rätt. Han samarbetar gärna om det ger honom honom något utbyte. Och han arbetar gärna självständigt om situationen kräver det. 
Att han inte är tävlad ligger helt och hållet på mig. Inte för att han inte duger, han har massa fina kvaliteter som jag gärna ser i en tävlingshund, men lydnad är inte hans favoritgren. Han älskar att söka! Och det är i nosarbetet han verkligen blommar ut! Och när det är motigt i söket, då plockar han fram det där som kallas pannben...
Han är även en duktig spårhund! Men han älskar sitt specialsök. 

Hardy har gjort ett fint MH och en fin korning. De speglar verkligen vem han är. Han är en vänlig och okomplicerad hund. Med en stor nyfikenhet. Och han har en stor kamplust. Han jobbar hellre för godis än för lek. Och han ÄLSKAR att simma!
Hardy kommer ur en helfri kull med mycket ledstarka och väl utvärderade linjer bakåt. Hans stamtavla innehåller många hundar som ligger mig varmt om hjärtat, från både Sverige, USA och Tyskland. 

Hardy är en mammagris av högsta rang som gärna sover i sängen och sitter i knäet. Han förväntar sig att man drar ut stolen åt honom vid matbordet och där ska han sitta. Inte för att tigga, utan för att vara med. Och drar man inte ut stolen åt honom så gör han det själv...
Frågar du honom, är han universums mittpunkt. Alltid. 

Hardy har en kull tidigare hos kennel Garpenborg född 2020 som är mycket lovande. 

Född 2018-04-29

e: KORAD NORD V -19 SE V-17Poker Vom Wilden Westen
u: Garpenborg's C'est Judith 

HD A (index 107) - helfri kull
ED 0 (index 105) - helfri kull
JLPP - hereditärt fri 
MH - Känd mental status  (se spindeldiagram nedan)

Mona är ett unikum. Punkt.  Det finns ingen som ens påminner om Mona. Hon är livet och glädjen förkroppsligat. I varje cell!
Jag har aldrig, med betoningen på ALDRIG, tidigare träffat en hund som älskar att springa som hon. Hon bara måste få springa! Det är det absolut bästa hon vet. 
När vi kommer upp till Jämtland så skall de andra i hundfamiljen kontrollera sina domäner och kolla om någon varit på olovligt besök. Inte Mona. De stora, öppna ytorna bjuder in henne till att sträcka ut sin smidiga kropp i full längd. Och sen springar hon... Och hon springer länge. Och fort.  *skrattar*
Hon har så mycket egenheter, och då menar jag positiva sådana. Hon sitter som en gubbe i soffan och tippar sig själv baklänges i husses famn och litar på att han tar emot henne. Hon naggar på sin husse när han äter för att påminna honom om att hon vill smaka minst en bit. Hon naggar i lakan och andra tyger för att det är mysigt. Hon kan stå  i hallen lääääänge om hon hittar en jacka med den "rätta" krispiga känslan i tyget, och nagga. Frågar man vad hon gör, fortätter hon att nagga och viftar på hela rumpan för att berätta att hon inte är riktigt klar. Än. Hon stjäl mat av barnen. Som en korp. Ofta. För att hon kan. Sen fladdrar hon med sina ögonfransar och viftar på sin knorriga svans och ber om förlåtelse. 
Hon anser sig ha rätten att pussa besökare (vare sig man vill ha puss eller ej) och hon hoppar 1,8m rakt upp i luften och träffar alltid mitt på munnen. Hon älskar att ruska sina storebröder i bakbenen när de kommer utomhus. De är inte lika imponerade bör tilläggas... Hon simmar som en fisk, oftast mer under vattnet än ovanför. Hon är alltid med barnen och metar vid sjön och stjäl deras fångst. Hon kelar som ingen annan. Hon kan sitta i timmar framför mitt ansikte och bara titta mig i ögonen och byta luft med mig. Men när allt kommer omkring, så är hon husses flicka ända ut i klorna. Mona ÄLSKAR sin husse. 
Hon är den hund som jag skrattat absolut mest åt och tillsammans med under mitt hundägande. 

Även hon är invigd i specialsöket, dock ännu inte i den omfattningen som jag önskat. Tanken är att hon skall söka vägglöss.  Just nu letar hon kŕöd kong. 
Mona gillar lydnad! Eller för henne (och mig) är det nog mer som cirkuskonster. Hon är extremt kvicktänkt och gillar operant inlärning. Det måste liksom finnas lite utrymme för "Mona-style" *ler*
Hon är en charmig hund som är väldigt mycket. Både hon och Hardy har högsta värdet på leklust i sina mentaltester. Hon har alltid en växel kvar att lägga i... Eller jag har nog sett henne krokna en gång när jag tänker efter: Det var efter fyra dagars arbete på en jaktmässa oh hon var en liten valp. Då tackade hon för sig... *skrattar*
Livet med Mona är aldrig tråkigt. Jag brukar säga att hon är som en pizza med extra allt. Framför allt extra kärlek. 
Hon har alltid varit extremt förtjust i valparna vi haft hemma och axlade tidigt rollen som super-nanny. 
Jag tror och hoppas att hon med stor glädje ser framemot att få egna små mini-monor att ta hand om i år.  

I Monas stamtavla finns gamla svenska linjer blandat med en del amerikanska och tyska linjer. 

Kullen har ett preliminärt index på HD 104 ED 105 per 2021-04-22.
Dessa valpar kommer troligtvis att bli vänliga rottisar med mycket livsglädje och fart och kommer inte att lämpa sig enbart för sällskap. Med det sagt, behöver man absolut inte ta sig ut på tävlingsplanen, men man behöver en förståelse för att en hund av den här typen behöver  en meningsfull sysselsättning i sin vardag för att må bra.


Varmt välkommen att kontakta mig om du är intresserad av en valp från DeVeritas!
 

Deveritas N-kull planeras till hösten 2021...


e: Hane presenteras senare

u: KORAD TJH Garpenborg's Cilla
HD A (index 109)
ED 0 (index 106)