Om DeVeritas

Frida Taipale heter jag och är uppvuxen  i en söderförort till  Stockholm i slutet av 70-talet med heltidsarbetande föräldrar. Med andra ord, inga bra förutsättningar för ett hundägande. Detta resulterade i att jag engagerade mig i bygdens alla fyrbenta individer. När jag var 12 år gammal antog jag ett vad från min far: att inte äta godis på ett helt år och ta alla mina sparade  ”godispengar” och köpa mig en egen hund. Sagt och gjort! (till min fars stora förvåning bör tilläggas…)
Dock kom hundköpet att läggas på framtiden ändå eftersom familjen utökades med en lillebror som visade sig vara allergisk. Redan som liten hade jag deklarerat att det var en boxer jag skulle ha: En tigrerad hane med vitt skjortbröst och vita strumpor. Och så blev det. Dock långt senare än vad jag önskat...
Efter många år som bartender och servitris inom Stockholms krogliv var det dags att sadla om och skaffa sig en meningsfull sysselsättning. 1999 bestämde jag mig för att förverkliga min dröm: Jag startade företag och jag öppnade ett hunddagis. Och vad kunde väl då passa bättre än att skaffa mig min efterlängtade boxer! KORAD Primbox Duktig alias Willy föddes sommaren -99. Han var mitt allt, en hund som man får en gång i livet. Kungen av Fridaland. Det var han och jag mot världen...  Sommaren 2010 tog vår saga slut. Jag fattade jag det svåraste beslutet i mitt liv: att säga adjö till min bästaste vän. Den dagen glömmer jag aldrig...

Dogland kom att bli startskottet för mitt yrkesmässiga hunderi. Under fyra års tid hade jag 25 st glada hundar som kom till mitt hunddagis varje dag. Jag har dagishundarna att tacka för mycket. Vilken enorm erfarenhet! Jag har hunnit avverka diverse olika utbildningar (se längre ner på sidan) genom åren. De som kom att betyda allra mest och som gjort störst intryck på mig och mitt hunderi har varit HUNDutbildningsgruppens utbildningar.  Tack David Selin för allt jag lärt mig av dig!
Under min karriär som dagisfröken fick jag den stora äran att överta rottweilern Garpenborg´s Lou Lou. Denna tik är ”skyldig” till att vi idag är inne på vår tionde rottweiler i hushållet och dessutom ett kennelprefix, DeVeritas. Dagen då vi förlorade Lou Lou visste vi redan vad nästa hund skulle komma att bli. Sökandet påbörjades och en kväll framför datorn, fann jag hunden jag letat efter och jag hör mig själv utbrista: ”Jag har hittat mamman till vår valp!!!” Jag hade hittat kennel Devarox som väntade sin första kull efter SUCH KORAD Deminas Roxane. Det var kärlek vid första ögonkastet! Så småningom föddes KORAD Devarox Ambra. Vilken lycka! Mitt intresse för bruks och lydnad var därmed väckt eftersom Ambra älskade att arbeta.
Kort därefter kom KORAD Devarox Beans till världen. Den lilla knubbisen gick inte att motstå då jag tillbringat i stort sett 8 veckor i deras valplåda. Så vår familj utökades igen med en liten älskad "bön-unge".
Ambra fick sin första kull 2006. Vi skulle INTE behålla någon valp var det bestämt i förväg… Men ödet ville annorlunda. Lilla KORAD Devarox Cleopatra De Verita lärde sig vid 4 veckors ålder att öppna toadörren och smita in i badrummet för att med en beundrande, kärleksfull blick betrakta sinblivande matte som uträttade sina behov på toa … Det var omöjligt att skiljas från henne! Och det är ingenting jag ångrar. Tvärtom! Hon var en underbar hund som har lärt mig massor! Cleo är mor till två kullar med prefixet DeVeritas.
Sommaren 2008 föddes vår son, Jesper även kallad "lille Mowgli" och vi hade vår första helt egna valpkull med prefixet DeVeritas. Det blev en D-kull då alla namnförslag på A, B och C redan var avverkade.
Lilla KORAD DeVeritas Dilla Darling hade inga som helst planer på att flytta hemifrån, trots kraftansträngningar från vår sida. Hon uppvisade ett humör som inte var av denna värld... Vem skulle klara av det lilla yrvädret?!
Då inget lämpligt hem dök upp bestämde vi oss för att hon skulle stanna här hemma hos oss. Dillen utvecklades till en fantastisk tik och har agerat nanny till alla valpkullar. Så småningom fick hon föra sina härliga gener vidare och fick egna valpar att fylla valplådan med. 
Sommaren 2011 föddes vår G-kull och ur den har vi behållt DeVeritas Glitter-Stina (som på norsk betyder Lucia!) Stina är ett yrväder utan dess like, och inte en dag passerar utan att hon bjuder på tokigheter. Stina bor numer med sin husse på heltid där hon är lastbildschaffis på dagarna. 
Sommaren 2013 fick Dilla sin första kull och planen var att vi skulle behålla en tik. And then came Hardy...  KORAD DeVeritas Hardy Hunk. Den lille tjocknäsan gick inte att skiljas från. Snällare hund får man leta efter! 
2015 kom I-kullen till världen. En liten gosse vid namn DeVeritas Ivan såg till att hålla mig sysselsatt från dag ett. Länge sökte jag efter det "rätta" hemmet för Ivan, tills jag insåg att jag var såld. Såld på en ljuvlig liten krabat, med STORA åsikter och ett hjärta fullt av kärlek. Hans kärleksfullhet växer i takt med hans kropp... Han är ljuvlig och passar mig som handen i handsken. Han är oerhört stabil och precis som en Rottweiler skall vara: ett ben i varje hörn!

Idag bor vi i Vallentuna där vi hyr ett hus tills vi hittat "vårt hus". Den fyrbenta familjen består idag av Hardy, Ivan och en lillebror av rasen Hälleforsare vid namn Atlas.  Nyligen utökades familjen med Garpenborg's Mona som hade bestämt att hon skulle flytta in här. En liten dam med mycket humör och en härlig attityd till livet. 
Mona är systerdotter till Garpenborg's Cilla som jag köpt in för framtida avel. Om allt går enligt plan så hoppas jag att även Mona får möjligheten att bli mor till valpar med Deveritas-prefix! 
Ur senaste kulllen har vi behållt lilla DeVeritas Järta Yes Please här hemma och hoppas på att även hon skall få möjligheten att bidra till vår avel i framtiden. . 


Mina utbildningar :
* Raskunskap, Åsa Ahlbom/ Agneta Geneborg 1999
* HUND 3, HUNDutbildningsgruppen 2001
* Instruktör, HUNDutbildningsgruppen 2001-2002
* Hundpsykolog HUNDutbildningsgruppen, 2002-2003
* Blodspårsinstruktör, HUNDutbildningsgruppen 2001-2002
* Hundfriskvårdare,  HUNDutbildningsgruppen  2005-2006
* Hundens Beteendebiologi 1, Linköpings Universitet 2006
* Djurens beteende, Linköpings Universitet 2006
* Håkan Björklunds Hemsjukvårdskurs, brevkurs  2003-2005     
* M1, SBK 2004
* M2, SBK 2004
* Adventure DogConference, HUNDutbildningsgruppen 2001-2010
* Friskvård för hund, Stefan Rosén, Regionsjukhuset Strömsholm 2005
* Parning och Valpning, Ann-Sofie Lagerstedt 2006
* Näringslära, Bo Edoff 2006
* Uppfödareutbildning Juridik, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning Genetik, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning, Anatomi, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning, Utfodring, SKK 2008
* Naturlig uppfödning, HUNDutbildningsgruppen, 2011
* Certifierad Fysioterapeut Hund, ReDog & Hundkuranten, 2011-2012
* Diplomerad massör hund, ReDog & Hundkuranten 2012
* Kraniosakralterapeut Hund, Apelgården 2017-2019 
* Kraniosakralterapeut Human, Apelgården 2018-2019
* Basmedicin Hund, Apelgården 2017-2018
* Dissektion Hund, Apelgården 2019
* Kraniosakralterapeut Häst, Apelgården 2019-2020
* Connecting to the source, Michael Kern/Apelgården 2019
* Basmedicin Häst, Apelgården 2020