Om DeVeritas

Frida Taipale heter jag och är uppvuxen  i en söderförort till  Stockholm i slutet av 70-talet med heltidsarbetande föräldrar. Med andra ord, inga bra förutsättningar för ett hundägande. Detta resulterade i att jag engagerade mig i bygdens alla fyrbenta individer. När jag var 12 år gammal antog jag ett vad från min far: att inte äta godis på ett helt år och ta alla mina sparade  ”godispengar” och köpa mig en egen hund. Sagt och gjort! (till min fars stora förvåning bör tilläggas…)
Dock kom hundköpet att läggas på framtiden ändå eftersom familjen utökades med en lillebror som visade sig vara allergisk. Redan som liten flicka hade jag deklarerat att det var en boxer jag skulle ha: En tigrerad hane med vitt skjortbröst och vita strumpor. Och så blev det. Dock långt senare än vad jag önskat...
De hundlösa åren gick och skola byttes mot arbete.  Efter många år som bartender och servitris inom Stockholms krogliv längtade jag efter en meningsfull sysselsättning. 1999 bestämde jag mig för att förverkliga min dröm: Jag startade eget företag och jag öppnade mitt hunddagis. Och vad kunde väl då passa bättre än att skaffa mig min efterlängtade boxer! KORAD Primbox Duktig alias "Willy" föddes sommaren -99. Han var mitt allt, en hund som man får en gång i livet. Kungen av Fridaland. Det var han och jag mot världen...  Sommaren 2010 tog vår gemensamma saga slut. Jag stod inför det svåraste beslutet i mitt liv: att säga adjö till min bästaste vän. Den dagen kommer jag aldrig att glömma...

Dogland kom att bli startskottet för mitt yrkesmässiga hunderi. Under fem års tid hade jag 25 st glada hundar som kom till mitt hunddagis varje dag. Jag har dagishundarna att tacka för mycket. Vilken enorm erfarenhet! Jag ÄLSKAR att lära mig nya saker, så jag har hunnit avverka diverse olika utbildningar (se längre ner på sidan) genom åren. De som kom att betyda allra mest och som gjort störst intryck på mig och mitt liv med hund har varit HUNDutbildningsgruppens utbildningar.  Tack David Selin för all ovärderlig kunskap! 
Under min karriär som dagisfröken fick jag den stora äran att överta denna fantastiska dagishund och tillika rottweilern Garpenborg's Lou Lou. Lollo är ”skyldig” till att vi idag är inne på vår tolfte rottweiler i hushållet och dessutom  innehar ett kennelprefix, DeVeritas. Dagen då vi förlorade Lollo visste vi redan vad nästa hund skulle komma att bli. Sökandet efter "rätt" rottweiler påbörjades och en kväll framför datorn, fann jag hunden jag letat efter och jag hör mig själv utbrista: ”Jag har hittat mamman till vår valp!!!” Jag hade hittat  SUCH KORAD Deminas Roxane. Det var kärlek vid första ögonkastet! Så småningom föddes KORAD Devarox Ambra. Lyckan var total! Mitt intresse för bruks och lydnad var därmed väckt eftersom Ambra älskade att arbeta.
Kort därefter kom KORAD Devarox Beans till världen. Den lilla knubbisen gick inte att motstå då jag tillbringat i stort sett 8 veckor i deras valplåda. Så vår familj utökades återigen med en liten älskad "Böna".
Ambra fick sin första kull 2006. Vi skulle INTE behålla någon valp var det bestämt i förväg… Men ödet ville annorlunda. Lilla KORAD Devarox Cleopatra De Verita lärde sig vid 4 veckors ålder att öppna toadörren och smita in i badrummet för att med en beundrande, kärleksfull blick betrakta sin blivande matte som uträttade sina toalettbestyr…  Det var helt omöjligt att skiljas från henne! Och det är ingenting jag ångrar. Tvärtom! Hon var en underbar hund som lärde mig massor! Cleo blev mor till två kullar.
Sommaren 2008 föddes vår son, Jesper även kallad "lille Mowgli" och vi hade samtidigt (crazy, I know..) vår första helt egna valpkull med prefixet DeVeritas. Det blev en D-kull då alla namnförslag på A, B och C redan var avverkade.
Lilla KORAD DeVeritas Dilla Darling hade inga som helst planer på att flytta hemifrån, trots kraftansträngningar från vår sida. Hon uppvisade ett humör som inte var av denna värld... Vem skulle klara av det lilla yrvädret?!
Då inget lämpligt hem dök upp bestämde vi oss för att hon skulle stanna här hemma hos oss. Dillen utvecklades till en fantastisk tik och har agerat nanny till alla valpkullar. Så småningom fick även hon föra sina härliga gener vidare och fick egna valpar att fylla valplådan med. 
Sommaren 2011 föddes vår G-kull och ur den har vi behållt DeVeritas Glitter-Stina (som på norsk betyder Lucia!) Stina var ett yrväder utan dess like, och inte en dag har passerat utan att hon bjudit på tokigheter. Stina var tänkt som avelstik, men en ostechondros i en bogled satte stopp för det. Stina valde att bo med sin husse efter vår separation där hon var hans co-driver i lastbilen på dagarna. Stina lämnade oss hösten 2022. 
Sommaren 2013 fick Dilla sin första kull och planen var att vi skulle behålla en tik. And then came Hardy...  KORAD DeVeritas Hardy Hunk. Han hade tydligen bestämt sig för att det var han som var min "keeper"... Den lille fläskläppen gick inte att skiljas från. Och snällare hund får man leta efter! 
2015 kom I-kullen till världen. En liten gosse vid namn DeVeritas Ivan såg till att hålla mig sysselsatt från dag ett. Länge sökte jag efter det "rätta" hemmet för Ivan, tills jag insåg att hans hem var hos oss. Jag var såld på en ljuvlig liten krabat, med STORA åsikter och ett hjärta fullt av kärlek. Hans kärleksfullhet växer i takt med hans kropp... Han är en helt fantastisk hund med mentalitet som en riktig Rottweiler och passar mig som handen i handsken. Han är oerhört godmodig och stabil, precis som en Rottweiler skall vara: ett ben i varje hörn!

För fyra år sedan utökades familjen med Garpenborg's Mona som hade bestämt att hon skulle flytta in här. En liten dam med mycket humör och en härlig attityd till livet. Ja, jag har fått några gråa hår på vägen... Mona är mamma till Deveritas M-kull och N-kull. 
Mona är systerdotter till KORAD Garpenborg's Cilla som är mor till DeVeritas L-kull född 2020. 
Ur J-kulllen behöll vi lilla DeVeritas Järta Yes Please här hemma och hon kan numer titulera sig som stolt mor till O-kullen. 
Ett par veckor efter att L-kullen levererats, valde jag att hämta tillbaka lille DeVeritas Levi, en pojke med en stor aptit på livet och inte en valp för vem som helst. Det var han mycket tydlig med. 
Det visade sig så småning om att han hade nedsatt hörsel. Eller rättare sagt: han var helt döv på båda öronen. 
Men det hindrar inte honom. Tvärtom! Jag har nog aldrig haft en valp som har varit mer stabil, miljöstark, framåt och orädd än Levi. Och social! Han älskar allt som har ett hjärtslag. Han lär mig om livet, varje dag. Han lär mig att gå utanför normen och lyssna inåt. Han lär mig att se på livet med nya ögon. 
Planen var INTE att ha fem rottweilers hemma igen, men han hör hemma här. Ingen annanstans. <3
Sommaren 2022 övergav vi Stockholm och förverkligade vår dröm: Vi flyttade hem till Jämtland där husse har sina rötter. Här har vi byggt ett gigantiskt hus uppe på berget med en magisk sjöutsikt och skogen utanför dörren. Här lever hundarna i frihet och livet har sin stilla lunk.
Hösten 2022 föddes Deveritas N-kull och blev således vår första Jämtlandskull. 
Och om planen inte var att ha fem rottweilers hemma, så var den defenitivt inte att ha sex weilers hemma heller. Men ur Monas och Hardys sista kull (N-kullen) behövde jag behålla lilla Nanna hemma. Dels för att ha möjligheten att gå vidare på dessa fantastiska linjer och dels för att dessa valpar var kärleksbarn utan dess like. Så nu är de sex rottweilers i hushållet...
Hundarna lever ett magiskt hundliv här uppe. Fria själar utan koppel och milsvid skog som aldrig tar slut. 
Här kan vi andas, både jag och hundarna.  Äntligen! 

Här har du möjligheten att ta del av mina funderingar i min podd: Hund&Podd

Och här kan du lyssna på två avsnitt från de poddar som jag har haft förmånen  att gästa: 

https://poddtoppen.se/podcast/1646786984/in-spirits-service/mot-din-hund-pa-ett-djupare-satt-med-frida-taipalemp3

https://poddtoppen.se/podcast/1104950653/drivkraftens-podcast/frida-taipale-karleken-fran-en-rottweiler-den-fortjanar-man-den-far-man-inte

Mina utbildningar :

* Raskunskap, Åsa Ahlbom/ Agneta Geneborg 1999
* HUND 3, HUNDutbildningsgruppen 2001
* Instruktör, HUNDutbildningsgruppen 2001-2002
* Hundpsykolog HUNDutbildningsgruppen, 2002-2003
* Blodspårsinstruktör, HUNDutbildningsgruppen 2001-2002
* Hundfriskvårdare,  HUNDutbildningsgruppen  2005-2006
* Hundens Beteendebiologi 1, Linköpings Universitet 2006
* Djurens beteende, Linköpings Universitet 2006
* Håkan Björklunds Hemsjukvårdskurs, brevkurs  2003-2005     
* M1, SBK 2004
* M2, SBK 2004
* Adventure DogConference, HUNDutbildningsgruppen 2001-2010
* Friskvård för hund, Stefan Rosén, Regionsjukhuset Strömsholm 2005
* Parning och Valpning, Ann-Sofie Lagerstedt 2006
* Näringslära, Bo Edoff 2006
* Uppfödareutbildning Juridik, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning Genetik, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning, Anatomi, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning, Utfodring, SKK 2008
* Naturlig uppfödning, HUNDutbildningsgruppen, 2011
* Uppfödareutbildning, Svenska Rottweilerklubben 2014
* Certifierad Fysioterapeut Hund, ReDog & Hundkuranten, 2010-2011
* Diplomerad massör hund, ReDog & Hundkuranten 2011
* Kraniosakralterapeut Hund, Apelgården 2017-2019 
* Kraniosakralterapeut Human, Apelgården 2018-2019
* Basmedicin Hund, Apelgården 2017-2018
* Dissektion Hund, Apelgården 2019
* Kraniosakralterapeut Häst, Apelgården 2019-2021
* Connecting to the source, Michael Kern/Apelgården 2019
* Basmedicin Häst, Apelgården 2020 
* Hundfilosof, Kerstin Malm, Sommenbygdens folkhögskola 2020
* Trust Technique, James French, UK 2020
* Hundfilosof fördjupning, Kerstin Malm, Sommenbygdens folkhögskola 2021
* The whole Horse Dissection, Equine Studies, Zefanja Vermeulen, 2021
* Energimedicin i Business, Lina Lanestrand 2021